De Scenariovakschool is een 2,5 jaar durende deeltijd vakopleiding voor ambitieuze aspirant scenarioschrijvers. Niet geheel toevallig ben ik er daar zelf één van (daarover elders op deze website meer).
Nu deze nieuwe opleiding zich bewezen heeft, werd het tijd om de naamsbekendheid binnen en buiten de filmsector te vergroten - en een bredere groep nieuwe studenten aan te spreken.
De uitdrukkelijke vraag: leg nadruk op het belang van nieuwe verhalen die aan het denken zetten en inspireren en spreek een divers publiek aan uit alle hoeken van de samenleving.
Onze insteek: een tekst-only uiting waarbij we een iconische filmtitel ombuigen naar deze tijd.
Elke toekomstige student heeft één ding gemeen: de drang tot maken en verhalen vertellen. Op dat verlangen willen we inspelen.
De scenarioschrijver is de held van de campagne. We zijn 'in' het hoofd van de scenarist terwijl die schrijft. Geen beeld, alleen de tekst die beelden oproept.
We zien het titelblad van een iconische film, die je meteen herkent aan de woorden. Op de achtergrond horen we het geluid van getyp.
Dan bedenkt de schrijver zich, schrapt de tekst en begint opnieuw. Nu zien we een titel verschijnen die de tijdsgeest wellicht beter vangt dan het origineel...
Zo geven we thema’s als queerness, man-vrouw-verhoudingen, verschillende regio's, online cultuur, etc. een plek in een bestaande quote.
Het verhaal wordt rond door de afsluiter: 'Ook toe aan een ander verhaal? Kom schrijven bij de Scenariovakschool'.
De twist zorgt voor een verrassingseffect of toch minimaal een glimlach. Maar vooral: spreekt een diverser en jonger publiek aan.
Op Instagram en Linkedin kunnen zij zich vervolgens aanmelden voor meer informatie.
We leverden 3 video's, losse stills en door de school zelf aan te passen templates met stijlelementen. Zo hebben zij een flexibele campagne in handen waarmee je jaarrond kunt variëren op verschillende media.
Claire Bontje
Lizet Deutekom
Albert Hofman
Sytske Kok